Heb jij last van rugpijn?

Dan zou ik zeker verder lezen.
Waarom? Vraag je je misschien af.
Nou, hieronder vind je informatie die je misschien nog niet kent, maar die wel belangrijk is als je (chronische) rugpijn ervaart.
En ook omdat deze kennis je in staat stelt je rugpijn te verminderen, zo niet weg te nemen.
Klinkt toch super aantrekkelijk, of niet?

De fysieke ontspanning die je ervaart, maakt een floatcabine een bijzondere helende omgeving.

Floaten is vooral interessant voor hen met blessures en chronische pijn. Omdat de effecten en de druk door zwaartekracht wegvallen, is je lichaam beter in staat om haar eigen bronnen aan te wenden voor het onderhouden en genezen van de lichamelijke systemen die met elkaar samenwerken.

Maar even wat anders…………dan ga ik daarna door met mijn geplande verhaal.

Enige tijd terug kwam Kees floaten. Hij had al langere tijd last van zijn rug. “Ik heb een hernia gehad en volgens mij speelt deze weer op”, zei hij. De uitleg over het floaten klonk hem interessant in de oren. “Laat mij dat ook maar eens uitproberen, dat lijkt wel iets voor mij”. Zo gezegd, zo gedaan.

Kees kwam binnen 1 week bijna elke dag floaten, want in de cabine had hij geen pijn. Al gaande weg kwam hij erachter, dat hij geen last van zijn hernia had, maar van wat anders. In de floatcabine realiseerde hij zich namelijk, dat hij het druk had gehad en het eigenlijk nog te druk had. En de stress die hierdoor ontstond kwam tot uiting in rugpijn. Tijdens het floaten nam de pijn steeds meer af en verdween volledig na de 5 sessies.
Hoe wonderlijk is dat?

Goed, nu terug naar dat waarover ik je wil informeren.
Ik vond een artikel uit Amerika, dat mooi aansluit op het thema ‘Rugpijn’.
Daar gaat ie.

Toenemend wetenschappelijk bewijs toont aan dat floaten (zoutwatertherapie) pijn aanzienlijk verlicht.
Hiervoor zijn een aantal redenen:

1. Vermindering van overmatige prikkeling van het zenuwstelsel

Floaten is een fysiologische vorm van ontspannen; dit heeft effect op de subjectieve pijnbeleving en op het autonome zenuwstelsel, de zenuwbanen die de pijnimpulsen transporteren. ‘Fysiologisch’ heeft te maken met menselijke lichamelijke processen. Een radicale vermindering van zintuiglijke prikkels van buitenaf, vermindert de prikkeling van het zenuwstelsel zo waarneembaar, dat overmatige stimulatie afneemt en pijn als minder intens wordt ervaren.
In de speciale cabine ben je inderdaad afgesloten van de omgeving buiten. Je ligt alleen in het water, heel rustig en gewichtloos.

2. Verhoogd vrijkomen van endorfine

Ontspanning en vermindering van zintuiglijke prikkels zorgen ervoor dat meer endorfine vrij komt. Biochemisch gezien is dit verhoogd vrijkomen van dit hormoon met pijnvermindering te associëren. Endorfine is namelijk een natuurlijke pijnstiller. Tijdens het floaten geven je hersenen endorfine af. Vandaar dat Kees steeds minder pijn ging voelen. Het mooie is namelijk, dat de effecten van het floaten cumulatief, dus opbouwend, doorwerken. Hoe meer je float, hoe langer de effecten aanblijven. Ook pijn blijft door het floaten langer weg. Dit ervoeren ook mensen met fibromyalgie, die bij mij kwamen floaten en meededen met een onderzoek.

3. Verhoogde opname van magnesium

Ook magnesium speelt een belangrijke rol bij pijnmanagement, omdat het naast een natuurlijke pijnbestrijder ook veel fysiologische lichamelijke processen verbetert. Studies tonen aan, dat een magnesiumbehandeling bij patiënten met een ruggenmergtrauma direct letsel verbetert, op korte en lange termijn. De huid neemt heel gemakkelijk magnesium op. En omdat er in mijn floatcabine meer dan 500 kg Epsom zout (= magnesiumsulfaat) is opgelost, kan je er zeker van zijn dat je een heleboel van dit genezend zout kan opnemen.

4. Orthopedische voordelen door gewichtloosheid

De grote hoeveelheid Epsom zout zorgt er voor, dat jij een houding kan aannemen die heel anders is dan dat je bijvoorbeeld op bed, in bad of op enig welk ander oppervlak ligt. In het water :
* is je rug volledig recht
* draaien je wervels niet functioneel
* kunnen alle spiergroepen gelijktijdig ontspannen
* worden gewrichten, tussenwervelschijven, ligamenten en botten ontlast
* worden acute en chronische spanning opgeheven en situaties met hernia’s, gewrichtspijn, ischias,
spit, verrekte spier(en) of verstuikingen verbeterd

Wat kan floaten voor je wervelkolom betekenen?

Regelmatig vindt rugpijn haar oorsprong in de wervelkolom. Dit komt doordat de wervelkolom het gewicht van je romp draagt en zich steeds aan verschillende druksituaties dient aan te passen. Eenzijdige belasting, scheefstand of slijtage leiden vaak tot chronische pijn.

Even technisch…..de wervelkolom is grofweg in 3 grotere secties onder te verdelen:

1. Halswervelgedeelte
2. Borstwervelgedeelte
3. Lendenwervelgedeelte

Elk deel heeft zijn eigen specifieke klachten en pijn.

Halswervelgedeelte

Hoewel dit gedeelte het minste gewicht draagt, geven blokkades in deze gewrichten vaak toch pijn.
Tijdens het drijven zijn de wervels vrij van druk en draaibewegingen. Hierdoor kunnen ze in een ontspannen en gewichtloze toestand herstellen. De pijnstillende effecten (je weet wel, je hersenen geven tijdens het floaten endorfine af) zijn dan mooi meegenomen.

Borstwervelgedeelte

Het borstwervelgedeelte is minder vaak een bron van pijn, echter, de pijn kan wel erg intens zijn. De ribben zitten tussen de gewrichten aan de wervelkolom vast. Als je je niet goed beweegt of een ongeluk krijgt, kan dit tot problemen leiden. Ervaring leert dat het genezingsproces van kneuzingen, breuken of verstuikingen versnelt als het borstelwervelgedeelte niet door zwaartekracht wordt ingedrukt en in een complete ontspannen positie ligt. Het ontspannen liggen in het zoute, warme water maakt deze situatie mogelijk. Het water draagt je lichaam volledig. Ook inwendige organen en botten worden ietwat opgetild. Dit geeft ruimte.

Lendenwervelgedeelte

Ook kan rugpijn vanuit het onderste gedeelte van de wervelkolom komen, omdat dit deel het gewicht van de gehele romp draagt. De tussenwervelschijven, die als een schokdempersysteem werken, verliezen elke dag wat vocht. De hoeveelheid vocht waarmee de schijven worden aangevuld, vermindert naarmate we ouder worden. Dit gebeurt ook als de wervelkolom onderhevig is aan veel spanning en de tussenwervelschijven langzaam gaan krimpen. De spierspanning neemt dan af en het lendenwervelgedeelte buigt voorover. Dit leidt tot chronische rugpijn en in sommige gevallen tot ernstige bewegingsbeperkingen.

Floaten gaat de genoemde processen tegen, door de tussenwervelschijven de gelegenheid te geven in de oorspronkelijke stand terug te komen en door het afremmen van de vervormingsprocessen aan de wervelkolom.

Hernia’s worden vaak geassocieerd met het lendenwervelgedeelte. Als een schijf is verschoven, kan lumbaal weefsel tegen een rugzenuw aandrukken. Dit veroorzaakt een intense pijn die zelfs tot in de benen kan uitstralen, zenuwen kan irriteren of andere symptomen kan voortbrengen. Ook in dit soort situaties is floaten als een ondersteunende post-operatieve therapie in te zetten.

Floaten kan ook een waardevolle ondersteuning zijn bij triggerpoint therapie, fysiotherapie, oefeningen en bij een natuurlijke genezing van problemen aan de wervelkolom, met als uiteindelijk doel om pijn te verminderen.

Kom het floaten eens proberen, dan kan je het zelf ervaren.

Bron: Float.life, USA

.

Ik wil van mijn rugpijn af

.
.
Tot ziens bij Zenter.

Leon Aarden

Floaten tegen rugpijn